Enkelt å sette strømuttak

1280px-french-power-socketOm man holder seg til den enkle regelen, så kan man gjøre det meste av elektriske installasjoner på egen hånd. Det er nemlig ingen heksekunst å henge opp lamper, eller å sette noen stikkontakter. Det vet også de fleste elektrikere. Om man vil gjøre alt lovlig, og om man vil ha papirarbeidet i orden, så avtaler men en arbeidsfordeling med en autorisert elektriker, som så kommer og tar en titt, og binder opp nye kretser til sikringsskapet.

Hvordan setter man en stikkontakt?

Om man skal lage et nytt stikk i veggen, så er det rimelig enkelt, spesielt om man har andre stikk ved siden av. Det varierer selvfølgelig litt etter hva veggen er laget av, og om kablene går over eller under veggen.

Moderne hus har gjerne panel, og alle ledningene er skjult under panelet. Her er prinsippet det samme, om det er kalk-plater, eller om det er trepanel. Det første man gjør er å sage et hull i veggen. Dette gjør man helst med en drill, som driver en kopp-sag, som så lager et passende hull. Disse finnes i perfekt størrelse, tilpasset for å sette inn ‘koppen’ som skal utgjøre baksiden av vegguttaket.

Deretter skrur man opp den nærmeste strømkilden. Utfordringen er gjerne å finne en egnet måte for å trekke kabelen bak panelet. Den mest effektive måten er å bruke en stakefjær, for komme fra punkt A til punkt B. Når man har kommet frem, fester man kabelen i fjæra, og trekker den tilbake. Det kan medføre en del banning, men det går som regel til slutt. Deretter kutter man kabelen på passende lengde og flenser den. Neste steg er å knytte den til strømkilden. Her kan man bruke en kabelsnutt for å lede til den gamle ‘koppen’, og noen Wago-klemmer for å knytte de forskjellige ledningene sammen. Så er det bare å klikke kablene inn i stikkontaktene. Sørg for at forbindelsespunktene er beskyttet av ‘koppen’.