Hvor farlig er strøm?

dangerous-001Det finnes ganske strenge regler for hvem som kan legge strøm og styre med strøm i Norge. Det er kun fagfolk som skal tilknytte ledninger, og det er kun fagfolk som skal stelle med alt av anlegg.

Hvor farlig er det å styre med nettstrøm?

I land hvor folk er mindre utdannet og har mindre å rutte med, gjør veldig mange sitt eget elektrikerarbeid. Dette går som regel bra, så lenge man holder seg til visse grunnregler. Man bruker sko med isolert såle, man jobber med en hånd i lomma og man husker å bruke isolert verktøy. Det viktigste er likevel at man tar sikringen, og hvis det ikke er mulig, så måler man og har kontroll på hvilke kabler som der er ‘liv i’. Man setter heller ikke inn for store sikringer i forhold til tykkelsen på ledningen. Men det kan nevnes at en vanlig kabel, som man setter en 10 A eller 16 A sikring i, uten problemer også kan tåle 32 A, selv om man da er helt på grensa for hva som er trygt.

Ting man bør passe seg for

På mange måter kan man si at en del av faren ved strøm, er noe overdrevet. Man dør heller ikke om man skulle være uheldig å få litt nettstrøm gjennom seg. Likevel finnes det noen faremomenter som man bør passe på. Om man har fått et kraftig støt, kan det hende at man får indre forbrenninger, som også kan skape blodpropper. Man kan føle seg fin etterpå, men blodproppene kan løsne etter noen timer, og føre til skade på hjerte eller hjerne.

Det fornuftige rådet for glade amatører, er at de holder seg på riktig side av sikringsskapet, og at man lar fagfolk rote inni skapet. Det gir nemlig et minstemål av sikkerhet. Vanligvis går nemlig sikringen om man klumser på riktig side av skapet.