Oppussing av elektrisk anlegg i bolighus

basementwiring-1000Det finnes mange grunner til å pusse opp et hus. En av de vanligste er selvfølgelig at man har tatt over etter noen som har bodd i huset de siste femti årene, uten å gjøre store forandringer. Den andre gode grunnen er selvfølgelig at man ønsker å få et hus hvor alt har en uniform standard, med den nyeste teknologien.

Gammelt hus, gamle kabler – trengs det utskiftninger?

Om man er usikker på om man trenger å bytte ut strømkablene, finnes det noen enkle stikkprøver som man kan gjøre for å finne ut av dette. Man må ta en titt på kablene. Den som bor i et gammelt trehus har muligens kablene liggende oppå lista, mens den som bor i et gammelt murhus, vil finne at kablene er lagt inn i veggen, og at man finner dem under pussen. Metoden for å sjekk er likevel den samme.

  • Men først; skru av hovedsikringen, og benytt fagfolk.

-Og når strømmen er av, så fortsetter du. Ta med et lite skrujern, og åpne opp noen brytere eller stikk, for å sjekke hva slags kabel du har, og om de samme kablene ligger over alt. Om noen rom er blitt pusset opp, mens andre er blitt liggende, kan det nemlig godt hende at man har nye kabler på én side av huset, mens andre rom er blitt forsømte. I gamle hus vil gjerne boder og kjellere være det stedet hvor man vanligvis kan finne problemer.

Det som man bør se etter når stikkontaktene er åpne, er hvilken kvalitet ledningen har. De eldste kandidatene for utbytting er ledninger som er laget av papir, eller vokspapir, og liknende tidlig plastikk. Da er det ikke noe spørsmål. Denne typen er nemlig så gammel at den er direkte farlig. Med nyere plastledninger, slik man kjenner dem utover 1960-tallet, bør man være forsiktig, men om plastikken er hel, og uten sprekker, er ikke dette noe problem.